Friday, December 30, 2011

lama sudah menyepi

Salam,
Lama sungguh menyepikan diri....mode kemalasan sangat2 tinggi....
Banyak la juga benda yang berlaku sepanjang tak share citer kat blog ni....ehe
Amni Hana sudah pun 5 bulan..minggu depan 6 bulan sudah ok.....so minggu ni nak try bagi makan sudah....waaa kejap je anak dah besa..sok sok dan 2-3 tahun sudah kene pk menambah lagi sorang anak ni...ekeek...kuota 4 ok.....alahai 2 lagi ni.....hehee


kerja cam biasa....ok sajekk..tension tu biasala...stress dengan management pun adatlah kan....marah marah..dua tiga hari reda laaa....


citer amni yang dah nak masuk 6 bulan da.....si kecik ni dah pandai duduk ok..tapi duduk ala ala kene bisul kat bontot gitu sebab tersenget jeee......dah menyiarap since 2 bulan lebih...cepatkannn.......dan ni dah merangkak skit2......progress dia cepat skitt..laaa..memasingkan...ada budak cepat tu lambat ni...biasalaa tu....berat plak hari tu masa 5 bulan 7.7 kg daa..oklaaa..tak berat tak ringan...sedang sedang aja.....masih lagi breastfeed sepenuhnya.....Alhamdulillah.........harap boleh bertahan sampai setahun....


Kyra plak...sayang sayang kat adik..tapi jelous tetap ada....buli gak adik dia tu.....budak2......kyra bulan depan 4 tahun sudah....sekolah?...belom...tak antar sekolah pun.......biarla dulu...aku ngajar je dulu kat rumah jekkk,...so far kyra dah kenal abc, 123, dah boleh baca siri peter and jane 1a,1b, sekarang tgh proceed dengan 2a. yang bahasa melayu nye masih lagi buku 1 siri bacalah anakku tapi ok la...tgk minggu ni kalau dah ok boleh beralih buku 2 plak.....sekarang ni memang fokus ajar kyra bacala..both malay and english......dua dua pun aku ajar gak guna kaedah phonics tu.......yang english bagi tgk youtube gak tapi kan hari tu ada minta cd dari mai okinokiyo.Mai burn kan video youtube yang nasya tgk dari kecik so sekarang tgh bagi kyra tgk gak....pelan pelan la...aku tak amek masa lama ajar pun.......sehari tak lebih 1/2 jam aku ajar.....takut dia pressure plak


cuma masalah sekarang adalah bab menulis. kyra tak minat sangat...tulis abc tu tahu tulis o dengan A jekkk....hmmm.....pelan2 laaa...buku 1c pun belum buat excercise yang tulis2 tu ....


kyra dah mengaji juga.....dengan sepupu aku...tapi sepupu aku tu lembut sangat so kyra memain jekk...tapi boleh laaa...


so..kyra tak yahlah masuk sekolah dulu.....dok rumah ibu ajar sajek.......tahun depan baru sekolah yee.....


oklah..nanti leh citer lagi ok........hari ni cuti......semalam hari last kerja tahun 2011...hehehe...sajek amek cuti ajak encik suami sekali cuti........ok.....

Tuesday, September 06, 2011

cerita naik kerja

saya sangat mengantuk sebab bangun pukul 5 pagi tidur pukul 12.30 malam.
Dan sepanjang 5 jam setengah itu tidur saya asyik terganggu sebab takut
terbangun lewat.

Ya..saya sudah bekerja. Dan sekarang bekerja dan sudah bergelar ibu kepada
dua anak yang masih kecil. Saat macam ni asyik terpikir nak benti keje saja.
Kena bangun seawal pagi, susukan amni sebab rutin paginya menyusu pukul 5.30 pagi.
Lepas tu kene cecepat mandi. Lepas mandi terus pam susu. Lepas tu solat.
Lepas tu buat sarapan. Lepas tu kene siapkan bag pam dan stok susu untuk
di bawak kerumah mak mentua (ya..amni dijaga oleh ibu mentua untuk sementara waktu.
Harus keluar rumah pukul 7 pagi. tapi setakat ini belum berjaya..ahaakss
Mesti terlewat barang 5- 10 minit atau 15 minit......takpe...lelama nanti
leh improve okay..

Aku agak risau memula hantar amni kat umah mak mentua sebab kalau dengan aku
amninya mengada manja..susah nak tidur..nak kene dodoi ok...tapi what a surprise, dengan MIL
senang bangat dia tidur...mak kata tepuk2 skit dah tidur..waa...baik amni....
aku tak kisah dia susah tidur ngan aku takpe....tapi harap sangat senang dengan orang yang menjaga dia...

cerita pasal susu...huhu....hasil ok....semalam stok ebm turun dua botol so dapat ganti
juga dengan dua botol..yang penting adalah berganti...so far amni minum 12 auns sahaja....amni sekarang 2 bulan.
so 4 kali feeding x 3 auns = 12 auns.....

okla..memacam nak tapi tapi ngantuk lerr...kihkih....baik benti cepat sebelum
bos nampak I buat post kat blog...ekeke....

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Friday, August 12, 2011

berat tak naik sebab menyusu badan?


Amni dah check up sebulan hari tu. Berat dia dah jadi 4.73kg.....tahu tak? sama berat dengan kakak dia masa kyra umur dua bulan...waa..mau lawan kakak kah, adik?

Dulu kyra breastfeed. Amnipun breastfeed gak...nak kata Amni kuat menyusu, aku rasa lebih kurang kyra jee....tapi apa yang aku belajar kali ni adalah cara aku menyusukan derang. Ada bezanya.

Kyra dulu lahir 3.0 kg. Amni lak 3.2 kg..tak banyak bezakan....tapi masa checkup sebulan berat kyra hanya 3.8kg.....masih normal laaa tapi cuma naik 800gram sajek...tapi amni ni naik sampai 1500gram.......beza sangatkan...

ok..ni aku nak share la tapi ianya beradakan permerhatian aku dengan sedikit pengetahuanla kan..bukan la ku bijak sangat pun...

susu ibu ni ada dua bahagian....aku rasa sesape yang menyusukan anak derang mesti tahu pasal ni iaitu foremilk dan hindmilk. Foremilk tu susu yang awal dan foremilk tu susu yang kemudian...

bila kita susukan anak kita, anak kita akan merasa bahagian foremilk dulu iaitu bahagian yang susu awal yang kurang lemaknya, lebih air dan tinggi karbohidrat berbanding hindmilk yang mengandungi lemak yang tinggi dan kurang air. Ianya lebih pekat.....

Salah satu faktor mungkin kenapa bayi kita tidak naik berat badan dengan banyak adalah di sebabkan baby lebih minum bahagian foremilk berbanding hindmilk tu. Jadi kene pastikan baby menyusu lama skit untuk confirm dah sampai bahagian hindmilk. Foremilk tu sesuai untuk hilangkan dahaga bayi. Sebab tu bayi tak perlu minum air masak...

Kekadang tu kita rasa breast kita penuh dua dua belah so kita susukan anak kita contohnya belah kiri dulu....then sebab kita nak ringankan breast belah kanan kitapun tukar/offer belah kanan pulak yang mana bahagian kiri tadi belum sampai pada peringkat hindmilk.....jadi baby kuranglah dapat lemak yang kuranglah gain weight..belah kira baby minum foremilk, kananpun foremilk..tu yang tak dapat nak naik berat...

kekadang kita stress sebab kita bagi susu badan yang dikatakan terhebat di dunia tapi kenapa berat anak kita tak naik kalau nak di bandingkan dengan baby yang amek susu formula. So..inilah dia, kena ada ilmu.

Apa yang ditulis ni adalah untuk naik berat je tau bukan untuk bagi anak kita bagi debab, berketak2 ke bagai sebab pada aku faktor tu ada kaitan dengan genatik...kalau mak ayah dia jenis kurus je, so anak pun lebih kurang la kann.....gitulaaa...

Apa pun, yang penting adalah sihat......berat naik ikut sepatutnya bukan kene naik melampau2 ok.......tak kisahlah anak orang chubby anak kita tak...yang penting sihat........

So, pastikan kita menyusu baby dengan satu breast dulu sampai dia kenyang / breast dan ringan then barulah offer lagi sebelah kalau baby nak lagi...

Tu pemerhatian aku laa...bukan aku pakar ekkk......sebab kali ni aku pastikan Amni menyusu lama sebelah breast dulu baru offer lagi satu..ataupun belum sempat offer Amni pun dah tidur kekenyangan.....

ok....nanti tulis la....



Wednesday, August 10, 2011

pengalaman bersalin anak kedua dan sedikit tips

salam,
Dah sebulan lebih da aku bersalin..Alhamdulillah dah selamat melahirkan Amni Hana secara normal walaupun perjalanan selepas itu kurang menyenangkan tetapi ujian dari Allah aku terima.

Ada banyak cerita nak diceritakan tapi sebab banyak sangat jadi setiap kali nak berblog semuanya hilang. tak tahu camne nak mula pun...

Aku bersalin overdue. lebih 6 hari. Isnin pada due aku 27hb julai, aku gi GH sebab ada appointment so doktor cakap dia bagi lagi 7 hari kalau tak bersalin gak so aku kene induce. Ahadnya 3hb adalah hari sepatutnya aku check in ward then isnin 4hb julai kene induce. Waa...aku tak suka ok...aku takmo kene induce sebab orang kate induce sakit. Kyra dulu memang aku induce tapi buka sampai 3cm je terus ken c-zer sebab kyra dah yak yak dalam perut...
beberapa hari sebelum bersalin. Gigih berjalan kesana kemari supaya baby keluar

so....minggu tu aku pun berharap dan berharap sampai tension, sampai merajuk dengan baby (mengong punya mak), stress sangat, sedih...haih memacam ok.....akukan mengada...minggu tu masih datang kerja gak.....sebab malas dok umah nanti tambah stress..

jumaat tu aku cuti. kemas umah. kemas bag lagi sebab nak dok umah mak.

sabtu aku dah dup dap dup dap..sebab esoknya, ahad dah kene masuk ward ready untuk kene induce. Then hubby ajak jenjalan. Aku tahu hubby takmo aku pk sangat. Dia tahu aku penakut. Memang jalan gile banyak la hari tu...gi MP....pastu mak lak ajak gi kampung jawa. memang jalan jauh......

then balik umah petang tu dalam kol 6..masa ni aku dah mengalir air mata sebab aku risaukan satu benda. Tetiba aku pk yang baby tak nak kuar sebab tulang pelvik aku kecik....wa....memacam. hubby dari dok tenang2kan aku jadi marah plak sebab aku pk macam2.
Jap tu dapat call dari mak mentua aku nak datang umah malam tu....

Dalam kol 7.30 aku naik atas nak mandikan sekali aku tgk ada lendir darah kuar...waaa...nikan satu tanda nak bersalin...aku cam caya tak caya...lama gle aku tgk lendir darah tu.....ini la yang aku dok tunggu2 selama ni....dan dia da ada depan mata....aku excited campur takut....waa....
then aku senyap je dulu tak bagitau sesapepun. aku call angah tanya...dia kata tunggu contraction baru gi hospital. Aku tak bagitau hubby sebab takut dia panik then soh aku g hospital..so aku diam dulu.

lepas maghrib family mentua aku pun sampai. Masa ni aku dah rasalah contractionnya dalam sela 20-30 minit sekali....masih terkawal la lagi....

bila semua tetamu dah balik so akupun bagitau sayang. Rupanya sayang tak panik pun. Dia cool ok. Dia soh aku catat sela contraction tu then bila dah kerap baru gi hospital. So sebab aku banyak baca pasal hynobirth tu jadi aku buat deep breathing setiap kali contraction dan cuba ikutkan rentak rasa sakit tu... jangan lawan sebab nanti sakit.......biarkan sakit itu datang dan pergi dengan sendiri. Jangan lawan2...dan teknik tu sangat berkesan ok...SANGAT...

contraction datang makin kuat bila pukul 3 pagi so aku yang dari tadi tidur2 ayam je decided nak mandi..Mandi la kalau dapat sebab dia akan mempercepatkan bukaan. Rasa sakit tu lebih kurang bila kita mandi. Lama gile aku mandi...hehehe...pastu asyik2 buang air besar je......

dalam kol 4 aku kejut hubby...kate siap siap meh gi hospital. Tapi kitaorang tak gi dulu pun. Hubby gi mandi dulu. Kemas2 apa yang perlu...Kol 5 aku call mak....(aku saje bgtau mak lambat sebab mak nanti yang terlebih risau).....dalam kol 6 baru gerak gi hospital drop kyra umah mak then hubby kate wallet dia tertinggal plak......Kitaorang pun patah balik...hahaha..ni lawak ok sebab sakit2 pun boleh balik amek wallet.....tula aku kate deep breathing sangat membantu di kala contraction. Tak caya buatlaaa........ko akan rasa relax dan sangat bertenang..

sampai labor room dalam kol 6.30 pagi. Labor room lengang ok...aku suka laa sebab GH kalau reramai nanti takde bed la apa la kann...hehhee...then hubby gi daftar aku lak kene wat ctg....pastu doktor check bukaan dah buka 4cm...waa...aku seronok sangat sebab dapat bertahan dengan baik pada tahap 4 cm. Doktor kate dah boleh masuk labor room. Sementara tunggu derang siap siap kan apa tah aku pun jenjalan dalam ward tu...jalan sebab nak cepat buka...kang dalam labor room abis dia soh baring jekkk...

masuk labor room sakit makin kerap tapi aku cool lagik.....doktor check dah 5 cm. Syukur sangat. Derang pasangkan ctg kat aku..tak suka tol......bila contraction datang. Aku tarik nafas dalam dalam dan hembus perlahan lahan sambil cakap dalam hati " biarkan sakit itu berlalu dengan sendiri." "badan aku kuat untuk semua rasa sakit ini" "Letgo jannah, letgo.."

nurse puji aku kata aku cool setiap kalo contraction. Dia kate muka aku relax sangat. dalam sejam lepas tu, contraction makin kuat tapi bukaan dari 5 ke 6 cm tu lama sangat. Masa ni progress dia lambat plak. Aku pun start cuak cuak dah ni. Aku tetiba rasa takut....sakit pun makin kerap...sakitttt......masa ni juga aku dah start perasan yang doktor kejap2 datang check result ctg aku sambil wat muka tak puas hati.......bukan sorang ok 3-4 orang doktor masuk tgk...
Rupanya jantung baby dah lemah.......

so aku pun jadi lemah....

sebab doktor kata kalo bukaan tak ok then bacaan ctg pun tak ok dan berterusan so akan end updengan c-zer......

dan..entah macam mana jap lepas tu masa contaction datang aku rasa cam nak teran.....aku soh hubby panggil doktor.. doktor datang dan check sekali dah 9cm. doktor pun lagi buka kan jalan bagi full terus......then dia soh aku push...

ok..aku malas citer pasal push ok. sebab aku dah panik then derang tak ajar aku camne nak push..hanya dengan ayat..push..push..salah tu salah...cepat......perghh.......dengan kene marah lagi serius aku panik dan terus jadi bodoh tak tahu camne nak push.......

akhirnya pukul 11.46, amni hana pun lahir dengan kombinasi vakum dan pushing dari ibu....walaaa......selamat da..........
sejurus selepas lahir

masuk ward balik sebab jaundis...sian...Amni kuning lama. Dok bawak lampu ni sampai 7 hari
Stok susu untuk Amni..yeayyy
Amni Hana yang comel

Amni Hana lahir dengan berat 3.2 kg tak padan dengan aku yang kecik molek..tu yang tak lepas2 nak push....

sedikit tip untuk bersalin
1. Macam aku kata kat atas tu, buat deep breathing masa contraction datang. Deep breathing ni korang kene practise awal awal ok..bukan masa nak bersalin tu baru hegeh2 nak buat. Tak jadi nanti. Dari awal pregnant dah boleh buat....Bagus juga untuk mereka yang ada high blood pressure masa pregnant.

2. Relax dan jangan panik. Tgk aku masa awal awal suma ok. Aku dapat kawal keadaan tapi bila dah panik(masa nak push), sume benda lupa, tak ingat.....hancur....

3. Jangan lawan sakit tu..biarkan dia berlalu dengan sendiri...try let go......

4.Banyak la baca pasal hypnobirth. Kalau dapat gi kelas lagi baik. Kat Malaysiapun ada kelasnya. Fees dia kalau tak silap RM750 percouple.......

5. Soh hubby teman.

6. Belajarla push yee......

7.Doa banyak2. Masa mengandung hari hari baca yassin. Amalkan doa nabi yunus tu dari trimester pertama lagi. Jadikan zikir setiap masa.

Tu jela yang aku nak share menganai pengalaman bersalinkan anak yang kedua secara normal.



Sunday, June 26, 2011

mode kerisauan melanda

yeay..saya sudah menukar url blog ni...adalah sebab yang tersendiri...Tak kisahlah kalau takde orang yang datang sebab url barukan sebabnya before nipun bukannya ada orang datangpun kut..hukhuk...

Esok 27 hb....dan esokla due date aku.....dan BABY dalam tummy ibu ni takmo juga nak keluar. Kenapa ye......tula..air ketuban banyak sangat dia susah nak pop out. Aku ni plak, daripada asyik pk pasal sakit nak bersalin dah teralih arah memikirkan bila la baby nak keluar plak.....risau la weeehhh...

Aku tak sangka la sesangat baby will reach until 40 weeks...aku ingatkan dalam 37-38 minggu aku dah selamat dahh...kerja2 office sume aku dah settle kan macam nak rak hari tu...sekali tunggu punya tunggu still takde pape tanda or gesaan nak bersalin pun....

Aku tahu, bila dah sampai minggu 40 ni, I still have 10 days to waiting for any sign for labor...tapi if still takde???? ok ok...kena la induce or c-zer.....tula yang takmo......

Apa pun dalam masa 10 hari ni aku pasti akan jumpa dengan baby.....apapun dugaan.....the day will come......sabar ok sabar.....

So, esok aku akan ke GH untuk appointment kalau tak bersalin lagi.....so esok kalau doktor tahan kene la warded nampaknya. Malam ni aku dah touching2 dah kalau2 kene warded esok. Sume barang aku dah siapkan......aku dah siapkan juga baju2 kyra yang nak dipakai kalau dia melawat aku kat hospital(ayah kyra kalau cari baju mesti fail).

So tadi aku ajak hubby gi jenjalan. Hubby ikutkan aje apa aku nak...nak cari sata pun gie cari tapi tutup plak kedai tu. Gi pasal malam cari durian, dah selamat pun makan. Gie jusco jenjalan, pun gi...nak makan donut, dah pun gi J.co....huhu.......nak beli baju kunun nak pakai kat ward..hahaha...pun beli gak.....kate kyra takde baju sebab nampak dah sendat sume..pun dah beli 2 pasang.......sib baik gak banyak sale tadi...padini pun sale.....beli baju kat situ laa.....

pas balik, kemas2kan bag..pastu emo plak...haha....padahal nak gi appointment je esok. kut kut je kene tahan...ekekeeke.....tapi touching melampau ok...yelah lagipun GH kan....mana leh teman2 ni.....lain la kalau private....walaupun aku dah sediakan persediaan mental terutamanya ni tapi bila sampai masanya teremo la juga aku nii.....

tapi takpe emosi lebih terkawal compare masa kyra dulu........kali ni lebih kuat skit......insyaAllah....malam ni tido nak peluk kyra kuat2....mana tahu esok ibu tido sensorang dalam wad.....walaa....touching2.......

bersalin dah memangnya sakit....tertanya tanya, ternanti2 bila baby nak keluarpun lagi menambah kerisauan..........risau lagi kene dok ward lelama lagila sadisss......pk pk kut2 kene induce lagila sodiihhh..........uwaaa...

Takpe2..deep breathing2........apapun I can do my best......aku mestila kene kuat untuk baby dalam tummy ni.......baby, ibu will work hard for u sayang.....Kita sama -sama usaha ok........Ibu love u so much...kakak kyra and ayah also love u...we can't wait to see u, to hug u, to hold u, to kiss u........muah muah......ibu tak sabar nak pakaikan awak baju baru ibu beli........

ok ok....mood adalah sangat touching sekarang...................risau nya pasal esok niiiii.....

Friday, June 24, 2011

upsss

Tadi gi scan baby kat klinik. Doktor kate no wonder la aku lambat bersalin sebab kuantiti air ketuban aku banyak dari sepatutnya. Dia cuma soh aku banyak2 berjalan. Aku rasalah dah banyak dah aku ni berjalan sampai tegang2 urat kaki tapi mungkin tak cukup lagi kut......
Isnin ni genap 40 minggu ok lepas tu mungki diberi lagi 10 hari untuk tunggu gesaan. Kalau tak nampaknya induce sajelaa...kalau induce tak jalan nampaknya c-zer sajelaa.....hwaaa.......
ok ok..think positive boleh tak???????

ok...paling lewat aku akan bersalin next week ok....next weekk....come baby......cepatlah tgk dunia ni......best tau...nanti ibu breastfeed baby, bawak gi jenjalan.........kakak pun tak sabar nak memain dengan baby...mehlah keluar ehh.....mehlaaa.......

Sunday, June 19, 2011

still

i'm still here. Still no sign for labor. Tomorrow will be my 39 week of pregnancy. huhu..Sometimes just feel....come baby, pop out quickly...sometime plak will feel...it's ok baby, take your time. Enjoy your time in ibu's tummy....oho...

sekrang ni, kene kuatkan semangat je..baby bile2 boleh nak keluar. This week or next week....dah tak de tunggu tunggu more than that...kalau baby takmo keluar within that time, kene la induce nampaknya.....tolonglaa...Saya takmo kene induce......let's it be as natural as it can.....

nak sangat merasa pengalaman yang macam orang lain yang boleh bersalin macam biasa....ada show or contraction then gi wad....then dah buka jalan..tunggu 2 jam ke dah bersalin....ohoo..tunggu 2 jam tu normal tak? haha.....hopefully dipermudahkan...Amin...yang penting ready fizikal mental ...iyola.....

Bila la leh update dengan gamba baby baru ni...huhu........

Tuesday, June 07, 2011

cara buat minyak kelapa tanak (minyak selusuh)

Semua orang yang mengandung mestiada perasaan nak bersalin dengan mudah, tiada berlaku komplikasi dan takmo sakit lama lama kan?

aku ni hah, dah nak bersalin baru la nak buat petua2 yang ada..yelah..hari tu busy..nak search pape pun tak sempat...la ni ada masa sikitboleh la...
so, salah satu petua yang glemer adalah air selusuh dan minyak selusuh.ada orang tak penah dengar pasal minyak selusuh tu. Aku pun dulu tahupasal air selusuh jek...orang kate lebih elok kalau buat dengan air zam zam..tapi kalau takde air biasa pun boleh...
Air selusuh ni jangan minum sebelum jalan terbuka ok....alamat..sakitberpanjangan laa...aku tak penah pun minum air ke minyak selusuh masabersalinkan kyra.....yelah dulu anak first so reda jela......


tapi sekarang ni sibuk la soh encik suami buat kan segala selusuh ni..hehe.sebabnya takut lor nak merasa kesakitan yang berpanjangan..


ok ok...sebenarnya aku nak ajar camne nak buat minyak kelapa tanak tu..minyak selusuh ni kita buat dengan membaca ayat2 tertentu pada minyak kelapa tanak...dan minyak kelapa tanak ni seeloknya di masak sendiri...
bila dah ada minyaknya, baca la doa2 tertentu tu then jadila minyak selusuh..korang searchla ye doa apa nak baca....


ni aku nak citer camne nak buat minyak kelapa tanak tu...
memula korang beli la kelapa barang 3-5 biji.....tupun nanti dapat tak la banyak.ala kitapun buka nak minum sehari secawan kan...hehekepala ni plak ada orang kate jangan amek kelapa muda, ada kate jangan plakamek kelapa tua...haha...so aku pun tak tahula orang kedai tu bagi akukelapa apapun sebab aku beli jek kelapa parut ni kat kedai runcit.


kelapa ni, sila la perahkan santannya. Ok, nipun ada beberapa pendapat. kita kenadapatkan pati santan means santan pekatkan. Ada orang kate kelapa parut tujangan campo setitik air pun ada plak orang kate leh campur skitttt air.yang aku ikut..tak campur setitik air pun
so sila imagine untuk mendapatkan santan pekat tanpa kelapa parut tu dicampur kan dengan air.....berpeluh hokey...hehehe...cara yang senang, amek sehelai kain putih (aku guna napkin anak je)...masukkan skit kepala parut tu dan perah...senang je....tak yah perah guna penapis tu..tu leceh gile


ok..dah dapat santan pekat tu lalu tanak la ia....masakla dalam periuk.guna api perlahan......kacau dari mula sampai habis....sila kacau sampai terbit minyak..sampai santan tu bertuka warna jadi warna jernih bersama tahinya...
pastu tapis la untuk asingkan tahi santan dengan minyak kelapa tu


masukan dalam bekas dan suruhla suami memasing bacakan doa selusuh..jadila minyak selusuh
minyak ni orang kate dah boleh minum sesudu sehari daripada 8 bulan...pastu ada plak tak minum cuma sapukan pada perut, dekat nak bersalin baru minumsesudu sehari...


Cuba la ye...kita berusaha, insyaAllah dipermudahkan

Saturday, May 21, 2011

potty training kyra

Alkisahnya, aku rancang nak latih kyra free diapers masa aku pantang nanti.....kyra ni dah 3 tahun da....anak kawan aku 2 tahun dah free diaper.....aku ni malas tang takut dia terkucil ke nanti...kalu yang air kecil takpe lai...ni air besau....hahaha......gile pemalas kan.....
Pastu mak aku asyik tanya bila nak train kyra ni...aku jawabla masa pantang nanti....tapi mak aku tak mo tunggu ....hehe....so mak pun latih la kyra....memula tu ada la juga terkucil...kencing berak sume laa...tapi takde la banyak kali sebab nanti mak aku bawak gi bilik air kejap2.....kejap2 tanya....hehe....
Tugas aku layan masa aku ada dengan kyra laa....hehe.....okla....cuma kalau dia tidur aku pakaikan diaper gak.....kang terkucil masa tidur naya je katil aku..mana nak jemur tilam beberat tu...........
Perasaan aku masa tgk kyra buang air kecik sendiri...hhuhu....'lor...dah besa dah anak ibu ni..' sedih plak rasa tgk anak dah besau.....awal awal tgk dia dah pandai kecing kat bilik air, tergelak2 gak aku, dia pun gelak sekali sebab macam takjub tgk air kecing tu...hahahaaha...lawak ok.....ni part ok belajar gak untuk dia....
Paling kelakar kalau tgk main2 ke nanti kyra jerit "alamak ibu, saya nak kencing..."...hahaha....cecepatla bawak gi toilet..
tapi reward kene bagi kat nenek lebih laa...sebab nenek nak main peranan besau...ibu kecil kecilan je...ekekekeke..

Friday, April 29, 2011

random

saya berjaya mencutikan diri hari ini.Sebabnya sangat stress kerja di office. Menimbun2...tapinya cuti2 pun bawak balik kerja juga ni...hahaha....
hajat di hati nak melipat kain yang menggunung kat bilik atas. Vacuum bilik dan ruang tamu atas....nak masak, sekali gas habis plak....so terpaksala mengUS Pizza kan diri....hahaha.....jap lagi leh call.....nak call orang antar gas takut plak sebab encik suami takde......orang sekarangkan macam macam........
pastu tekak sibuk nak makan itu ini...tgk resepi macam nak buat karemal coklat yang dari minggu lepas nak buat tak buat2...sekali tgk kek batik...ehh sedap plak...hehe....tapinya...gas plak tak de ni....

citer pasal baby...sekarang ni dah 31 minggu lebih....so ada masa dalam 8 minggu saje lagi leh jumpa baby....hukhuk......barang baru beli skit skit je...barang2 bagi tujuan bf lom beli lagi.....kali ni ingat nak beli cooler bag...patu ebm storage pun tak beli lagi. Spectra3 aku tu lom antar servise pun...ala...bila nak wat ni........pastu nak beli bottle rack juga.......

sekarang tgk survey cooler bag yang ok...yang boleh muat sekali kalau letak spectra3 tu......tgk ada satu tu jenama bubble joy........sekali dengan bottle ngan icepack dalam RM160++......nak murahnya ada juga tapi camne ekk...nak beli ni nak kene berbaloi laa..kang pakai sekejap dah tak elok...lecehla nak beli lain plak...

plastik nak simpan EBM tu maybe aku beli skit dulu kut.....dalam 50 pieces dulu....tu kalau nak pakai yang double zip tu dalam RM20.90.....bottle rack tak servey lagi.......service spectra dalam RM100 kut....ye kee.....

sterilizer aku tak beli kut...guna cara tradisional sajek....rebuskan saje bottle....hihi..apa yang leh jimat sila jimat ye......lagi satu nak ke shopping baju untuk bf........maybe beli skit kut...dalam 3-4 helai dulu....tapi yang ni kemudian la dulu.........

kyra plak...sekarang aku tgk ajar die guna buku peter and jane tu..buku 1a tu dah lama beli.......pastu tinggal lama tak ajar2.......kyra tahu page 1 je.......ni sekarang aku ajar balik...tapi kyra dah besar ni banyak skit alasan dier.....kerjanya asyik nak tgk tv je........tapi kalau time takmo blajar tu...nanti aku baca je...even sensorang...hahah..tapi baca kuat2 laa......so far, ada la wording yang dia tahu....macam has, is, and, a dog, a tree, peter, jane....adalah skit skit......tak kisah laaa...aku bukan nak dia jadi pandai....cuma aku nak dia minat dengan membaca......

kalau pasal menulis, susah skit nak suruh kyra.....hehe...kalau aku soh buat sambung garis putus2 tu...nanti dia suruh aku yang buat...dia kate dia penat...boleh...takpelaa...pelan2 sajek.........

ayah kyra bising soh aku ajar kyra matematik.......hmm....kalau count dengan kenal 1-20, boleh la...dah pas, kekadang kantoi juga..hahha..budak2......tapi nak ajar plus, minus.....camne nak ajar ekkk....hihihi.......ayah kyra siap soh ajar darab lagi......hehe.....biar betik??

ni sekarang kyra tgk buat colouring...ada mood la tu........

ohya...aku cam nak tukar address blog ni.......tapi tgkla dulu camne.....

Friday, April 22, 2011

stress

saya sangat STRESS. Rasa mual dan loya dengan kerja yang ada. Baby tu stress agaknya........tensionla.....
kenapa kerja sendiri nak passing kat orang lain. Ingat orang lain ni kerja goyang kaki ke...mengong.......bolehla buat kerja ko, tapi ko buat kerja aku ..Boleh??? mengong100X

Friday, April 01, 2011

nescafe dan stress

Bila stress mesti rasa nak minum nescafe....contoh stress tgk jawapan stnd. kalau sambil tanda tu dapat minum nescafe cam best jek...feeling die tak sama kalau minum minuman lain...hahaha..

tapinya.......feeling best tu sekejap je sebab 10 minit lepas minum mula la rasa loya nak muntah...ye...aku ni pantang minum nescafe sebab migrain yee......boleh jadi sakit kepala, loya2 muntah dan sakit badan .....truk kan...dulu aku berjaya memantangkan diri minum nescafe ni dalam 5 tahun juga...lama betul kan...tapi lately ni pantang2 tu abis aku langgar...bila minum pastu sakit aku stop kejap .....agak2 dah lama tak minum so aku minum balik....

mak selalu leter.....incik suami pun sama tak bagi aku minum nescafe tapi aku ni kan degil..nak sedap minum kat lidah tapi badan merana kemudian tak mo pk.....hehe

so...sebab hari ni aku stress dengan result ujian 1 bebudak yang membuatkan aku pk....."teruk sangat ke aku ngajar??" so aku telah minum semug nescafe bagi hilangkan stress.....akibatnya???? sekarang dah rasa loya nak muntah bagai....huhu......

okla....aku ni dah janji dengan diri sendiri...pregnant kali ni nak jauh2 dari perkataan stress....apapun student buat aku akan layan sebaiknya.....sabar semungkinnya...sebab aku takmo dapat darah tinggi masa preganant macam peknen kyra dulu......so.....tarik nafas dalam2 hembus pelan2.....deep breathing okkk.....huhu.......

esok kami akan tgk baby...yeay......cakap kat kyra...kita tgk baby kat TV ok....hehehehe....nak gi scan esok.....dan dah prepare macam2 soklan untuk doktor jawab....heheheehee


tensen

Benda yang paling tension dalam kerja aku adalah


tanda kertas jawapan student....hoho....tensen laa........

Wednesday, March 23, 2011

emosi

emosi petang ini adalah...


TAKUT!!



takut apa? takut nak bersalin plak...haih...tetiba je...selama ni penat positifkan diri, minda segala bagi tetiba datang takut plak......aisey...camne nak bagi tak takut ni?

Friday, March 18, 2011

M

9 march lepas adalah hari anni kitaorang yang ke empat....empat tahun sudah.....kitaorang tak cuti pun macam tahun lepas......hehe....so hubby kate meh la makan luar malam....so aku pun okla...dia soh aku pilih tempat sebab yelah aku ni tekak orang mengandung...nak makan tu taknak makan ni.....dalam kepala ingat nak gi kenny rogers sebab aku memang suka ayam kenny rogers tu sekali plak rasa malas nak gie jejauh nak gie dekat ngan rumah je...so yang dekat nak rumah adalah US pizza.....okla tu sup pun sedapppp...





sekali tu...

aku ni gatal mulut tanya kyra.....kyra nak gi pizza ke nak gi M....M tu adalah mcdonald...kyra memang obses dengan simbok M tu....nampak je soh pegi sebab mak ayah dia selalu drive thru...huhu....

kyra leh plak jawab...nak makan M.....aku memula ingat biasa je...memain...sekali dia take serius plak....nak makan M(10x)...aku cakap tak la...kita makan pizza.....boleh plak nangis2 nak makan M......

hubby kate.."sape soh tanya.."

dah tu...ikut jelaa....makanla aku di Mc Donald pada hari anni kitaorang.......tapi puas hati...kyra memang makan sungguh2...hehehe......weekend ni macam nak kena buat aktiviti skit dengan kekanak tu......apa ehh??? straw painting? finger painting? baking? colouring?

tak sure plak...tapi baking tu macam best plak...tak penah buat lagi.........tgkla camne..

Thursday, March 17, 2011

@25 weeks++

Assalamualaikum...
Alhamdullillah, sekarang dah minggu 25. Next visit jumpa doktor dah minggu 28...oo..masa berlalu cepat sangat...takpelah, lagipun memangd ah tak sabar nak jumpa baby. Sangattt excited. Takut?? tu buat masa sekarang boleh tolak tepi. Cuma apa yang perlu hanyalah positif thinking. Fikir semuanya mudah, insyaAllah akan dipermudahkan. Fikirkan mengenai kesakitan yang berbaloi, insyaAllah akan bertambahlah keredhaannya.....:)
Harapnya boleh lah normal kali ni........kalau tak normal gak, alamat kuota anak kalau tak 3, 4 jelah..........
Selera makan semu dah ok cuma sekarang cepat kenyang dan cepat lapar.....so kene makan sikit2 tapi kerap........stok makanan kene sentiasa ada kat rumah kalau tak kene la keluar beli tapi pun dah malas malam nak keluar, minum oat sajalah...dua tiga hari ni nak makan roti john tapi lom dapat lagi...:)
Barang baby dah beli skit2 sebab sekarang tgh sale....bersalin bulan 6 nak dekat dekat tu tak de sale.....hihi...beli la skit....barang kyra lom tgk lagi, nak guna apa yang patut.....
blog selalu tak update......ada gambar tapi tak kuasa nak edit...ada cerita tapi malas nak share...hehehe....
ok....tata

Sunday, March 06, 2011

art work with kyra

ini cerita lama sudah....rasanya sebulan yang lalu punya aktiviti.....terperuk je gambar dalam notebook......aku sebenarnya dah lama carik benda ni...tup2 masa gi jusco kat kids zone tu ada jual la plak.trus amek satu.....kyra lak dalam kete dah tak sabar nak buka..balik je rumah...zass...trus buat...kyra macam biasala suka buat benda2 gini.......ini hasilnya kerjasama antara ibu dan anak manakala ayahnya waktu ini lene dibuai mimpi...ekekeke...


ni dah siap....tapi lom kering
syhhh....concentrate okay........
comey je tangan kyra ni...ekekeek...warna terhad ok so mari berkreatif!!!

dah kering gantung la keychain ni kat beg bukunya...eheheh....kemain suka.......
Ganti text kat sini

Sunday, February 27, 2011

Tada.....lunch bag dan sundress!

ok...nila gambar2nya. Lama gile nak tunggu baru dapat update.


nila rupa dress tu. Pakai fabric designer from...alamak..tak ingat plak. Kain beli dah lama lor..Actually ni sundress dan sebab sundree ni seksi kat atas so aku belikan kyra vase putih tu. RM10 je. So leh tak tutup lengan. Boleh tanggal kalau panas kan. Dress ni aku jahit nak pakai masa sepupu hubby kawin nanti kat batu pahat tapi ni pakai untuk testing..huhu...
ni part yang aku suka..yoyo flower aku attach kat bahagian bawah dress. Suka sangatt...haha...
ok..ini pulak lunch bag yang aku jahit. Puas telek2 luncah bang yang SIL bagi. So inilah hasilnya. Sape nak beli? hehe...oo..aku tak jual yang ini sebab ni ada sentimental value...Aku akan jual untuk next punya projek ye...tunggu yee...

ni pandangan dari atas. Kain yang digunakan adalah linen dan cotton. Linen tu from Korea....hehe..beli kat etsyla....dah lama.....pastu untuk patchwork tu pun guna linen.......patchwork simple camtu rajin la aku...kalau cam nak wat selimut ke bagai...alamak...saya tak cukup sabar laaa....

ok..nantikan lebih banyak lunch bag saya lagi ye....lepas ni design lain punya plak......sandwich bag maybe......ok.....byby

saya kene pergi kelas sekarang.......hukhuk

Friday, February 25, 2011

sewing mood

SIL saya memberi saya lunch bag. And thanks to her because she actually give me an idea to make some. Yes...today I sew my own lunch bag. And make her gift as a example.
ohya...gamba belum dicapture........nanti sudah capture saya letak ye.......
sundress kyra yang cantik dijahit oleh saya(perasan...), juga sudah siap dua minggu yang lalu tapinya belum sempat bergambar bagai....nanti jap lagi la....lagipun sekarang kyra dah tido so takdela pembantu peribadi mengacau....huhu...
ok ok....jap ehh....kang update blog lagi..update gamba...

Sunday, February 13, 2011

mood

mood mabuk saya sudah beransur hilang...mood muntah2 juga sudah beransur pergi....tapi mood selera makan baru nak menjadi skitt.........huhu...dan apakah mood yang sedang mencanak2 ni...haha

mood menjahit..hurayyy

gile lama tak menjahitkan. sebabkan morning sickness dan keletihan melampau2...aku pandang dingin je pada mesin jahit aku tu......tapi sekarang memacam idea pulak datang..

tunggu kan update sundress aku ye......cik kyra sudah pun memakainya....mak nye tak nyabo2......huhu.....

oha..mood update blog ni plak jadi tenggelam timbul plak....huhuuu

Sunday, February 06, 2011

nak cuti lagi

Esok dah kerja. Kenapa esok tak cuti lagi...haha..cuti 4 hari macam kejap giler je rasa...tak cukuppp..hukhuk.....
Cuti panjang sangat syiok....berjalan sana sini...duduk rumah kemaskan laci/kabinet dapur...memasak..main dengan kyra........makan makan.....makan makan lagi.......oohooo...nak CUTI lagi...
Esok plak ada kelas kol 8 pagi...hukhuk....8-12...sambung 2-4 petang plak....pack la plak hari isnin..hari yang selalunya mandom untuk ke tempat kerja...
Oho...banyak sangat nak merungut...silala resign ye puan jannah ni.....mahu resign....setel kan segala hutang2 dulu.....walupun hutang cumala kete dan rumah tapinya azabla gak kalau tak kerja kan.......huhu.......
Jadi, sila lah kerja dengan hati yang senang serta berlapang dada....pandai2lah bahagikan masa antara kerja dan keluarga........dan kalau nak sangat resign silala mengembangkan otak yang asyik membeku itu supaya lebih kreatif untuk menjana business2 yang boleh berjaya....asyik berangan tak sudah.....
Hampir pukul 11 ni....mata sudah mahu tidur...sejak pregnant memang tak leh tidur lewat.....tapinya kyra ni ajak tgk mickey mouse plak......boring sangat da aku tgk katun ni...hukhuk......
Ada entry akan menyusul bagi aktiviti2 masa cuti.....huhu..nantila ye....

Monday, January 31, 2011

Happy Birthday, Dear

Today is kyra's birthday. yeay...happy birthday, dear. Sekarang ni pukul 12.51AM tapi pukul 12.30, aku nanyikan lagi happy birthday untuk dia sambil ayah dia jadi backup singer(tepuk2 tangan je) hehe.....tersengih2 kyra. Tapi aku rasa dia belum faham sangat kut..hahhaa..Dari 3 tahun dah kyra......kalau ikutkan waktu bebtul masa ni aku dah kene tolak gi labour room sebab nak kene induce...tapi end up dengan emergency c-zer pukul 7 lebih masuk OT pukul 8.02 pagi kyra keluar....huhu..ingat tu rentetan waktu. Harusss ingat ok....hahaha nak baca cite pengalaman aku bersalin tu mari KLIK SINI...
Bawah ni gamba2 kyra masa hari hari awal dia di dunia.....::))


baru beberapa jam lahir
kene jemur..masa ni kene jaundis. Dalam 9 hari masa ni
dalam pantang.....dah boleh senyum....suka kamera dari dulu sampai sekarang
pun dalam pantang

happy birthday dear,
ibuayah love u so much,
always be a good girl,
u are the most wonderful gift from heaven to us,
muah muah muah.....

Friday, January 28, 2011

petua kurangkan morning sickness

Tahu tak makanan yang kaya dengan potassium boleh mengurangkan morning sickness.masa awal pregnancy dulu, selalu la juga amek pisang. Pisang memang kaya dengan potassium. DIa kurangkan la mabuk, loya....tapi pisang pun banyak angin so sebab aku ni alah skit dengan benda2 angin ni so terpaksalah stop. Tapi u all boleh la cari sumber lain yang kayadengan potassium. Antaranya:
  • kurma
  • pisang
  • anggur
  • kentang
  • kekacang
  • delima
  • limau
  • pear


Bila tak leh makan pisang so aku tukar dengan tembikai. Pulun tembikai tiap2 pagi dalam keteontheway gie opis. Kurma pun makan. Tapi bukan la menghilangkan terus morning sickness tu cuma dia boleh mengurangkan. Badan pun rasa ok skit....
Cubala...tak salahkan mencuba....

Wednesday, January 26, 2011

gastrik dan sewing project

Selasa hari tu sepatut nya pergi KL ada bengkel tapinya pagi tu di serang cirit birit dan sakit perut melampau. Gastrik la tu.....siap muntah loya bagai....perut tu maca bergelodak angin tsunami saje. So terpaksa cancelkan gir bengkel tu walhal dah sampai tol dah tunggu bas..hukhuk...
Encik suamipun terpaksa EL sebab sape nak jaga kyrakan.......mandi sume..pastu nak jaga aku sekalikan yang sakit ni...ekeke...mekasih yang, i lap u laa....
Tadi gagahkan diri juga gi opis walaupun ada lagi saki baki sakit perut ni. Tapi dah telan ubat gastrik so petang tadi baru rasa discover betul2.......malam ni lagi nampak cam ok laa...
Citer pasal menjahit lak...aku ni dah ok skit dari morning sickness so ingatnya nakla menjahit balik.......nak jahit sarung bantal baby, diaper bag sume tu tapi ni kawan opis pinjam mesin lom pulang lai...haih...terpaksala postponed dulu..

Agak2 u all apa eh sewing project yang best2..kalau boleh buat jual sekali...ekekeke....okla..no idea anymore to write.......gud nite

Tuesday, January 25, 2011

straw painting with kyra

Memory card kamera buat hal la pulak. Penat2 amek gambar masa kyra buat straw painting tetiba bila nak transfer gambar tu lesap plak. Dah mengong agaknya. Rasanya belum sampaipun dua tahun aku beli tu...cis....so inilah sekeping gambar yang dapat di selamatkan.
Cerita pasal straw painting lak...kyra tak berapa minat la. Dia lagi suka pakai brush. Bila aku soh tiup straw tu dia buat kejap je pastu dah amek brush......huhu....agaknya penat nak tiup. hehe...tapi dia buatlak juga. Bila aku tanya...'best tak kyra?" dia jawab "best ibu." hehe....
Tapinya water colour aku beli tu rasanya pakai dua kali je kut....ke tiga kali je.....sebab kyra banyak la guna colour...huhu...aku tak bagi nanti dia kate "ala, bolehla ibu. Bolehlah" Sian plak...huhu.....
Tapi bestlah. Enjoy. anak suka ibupun suka.....

*ini adalah scheduled posting ok..huhu....

Monday, January 24, 2011

bunga lidah buaya

Pernah tgk bunga lidah buaya. Kat rumah aku ada tanam pokok ldah buaya. Dah besar pokok dari pasu...ekeke.....Ni first time plak aku tgk bunganya walaupun kat umah mak ada pokok ni. Aku je yang tak tahu kut......Lidah buaya ni pokok yang senang gilos nak jaga...boleh la beli tanam kat umah ye...hehe...
Pokok kunyit aku sedang membesar dengan baik. Pokok kari dengan pokok limau perut je yang asyik di serang segala belalang dan serangga.......buruk2 jadinya daun...

*ini adalah scheduled posting

reading activity with kyra

Kami kalau keluar memang akan singgah kedai buku. Kira ada masuklah dalam agenda kalau pergi mana mana shopping compleks tu. Kekadang tu bukan beli pape pun. Macam semalam pergi mahkota parade. Memula gi kedai buku thai kuang. orang melaka tahulah ni. Ada beli barang, beli water colour, brush dengan colouring book. Tu untuk kyra. Ayah kyra plak beli buku untuk dia baca. Then jejalan lagi singgah pulak MPH. Yang ni memang duduk lepak saja. Tak beli pape. Saja bawak kyra gie baca buku. Aku duduk la melahu atas simen jek sambil teman kyra. Ayah kyra lak round2 tgk buku.
Tujuan utama adalah nak kyra sukakan buku..Hehe..ni memang aktiviti dari kitaorang kawin dulu. Eh..masa bercinta pun ..haha....bila ada anak lagilah kena kan sebabnya melentur buluh biarlah dari rebungnya. Nanti kalau dah besar baru sibuk soh baca buku, takut aku yang kene darah tinggi. kihkih....tapi ini cara aku la ajar anak. Orang lain, lain kut. Kyra kalau mainan memang jarang dapat beli. Nanti dia belek2 pastu letak balik. Biasanya kalau mainan aku beli bukan depan dia sebab takmo dia jadi melalak2 tak ingat nak beli mainan tu. Kira dia tu tau tau dah ada dah mainan tu. Tapi kalau buku, no problem. Biasanya memang beli. Beli janganlah memahal punya. Ada banyak buku simple2 yang murahkan. Tapipun biasakan juga jangan lah nak amek sampai 10 sekali...hahahaha....sekali beli dua tiga je......kekadang satu saje....
So, Kyra Alhamdulillah memang suka kan buku. Selalu usung buku kemana mana. Tekun pun boleh la juga. Paling tak tahan soh aku repeat bacakan dia dekat 10 kali...huhu.....Wordingpun skit2 dah boleh bacalah....simple2 word.....takdelah baca ayat penuh. Kalau dah boleh baca ayat penuh melompatlah mak dia....huhuhu...
Cuma, takyah nak nak paksa2 anak kan. Kita just galakan dia. Secara tidak langsung dia akan terpengaruh dengan apa yang kita galakan tu. Yelah sebelum dia belajar minat dengan games, internet....hahaha....baiklah aku galakan dia dengan buku. Aku takdelah penah sampai "Kyra!! duduk baca buku" haha..ko dah gil* nak paksa anak baru nak umur 3 tahun camtu. Longgongkan je buku depan dia......belikan buku warna warni......baca buku sesama dengan dia. Bacakan buku untuk dia. Dan kalau ko nak soh anak baca buku, you all pun kene la baca buku juga. Macam aku kan...beli majalah pape..bacalah. Nanti dia pn amek buku dia baca. Aku ada juga belikan kyra majalah. Majalah kekanak. Yang bersesuaianlah......
Kyra ni sampai katalog cosway akupun dia belek tak ingat...haha....biarlah rumah sepah takpe..boleh kemas. Ajarlah dia kemas sekali. Adakan rak dia nak letak buku buku dia. Beli yang 3 tier tu je pun takpe. Kat juga baru RM30...huhu..
Panjang lebar pulak cerita. Nanti orang kata macam bagus pulak kan. Takpelah aku just nak share. Kalau kyra nanti dah besar dah ada anak bolehlah dia baca macam mana aku ajar dia suka kan buku...hehehe....

Kyra memang lagi suka dengan buku warna warni yang menarik
penin tgk mana satu buku nak amek
duduk je atas lantai buat cam rumah sendiri...hahahaha

*will update straw painting activity later
*ini adalah scheduled posting....huhuhu..takut sangat orang kate mengulau kerja tulis blog.

Sunday, January 23, 2011

jemput2

Jemput ke mana? hehe..oo tak kemana mana. Birthday kyra tahun ni pun takde majlis2. Kitaorang nanti bawak kyra gi secret receipe saje makan pastu beli sepotong kek. Then belikan hadiah. Hadiah tahun ini adalah ...jeng jeng..nantilah bila tiba hari ye...Hadiah pun belum beli.
So, apa yang jemput..hehe..ni hah pagi ni rajin skit. Buatlah jemput2 untuk sarapan. Jemput2 ikan bilis. cicah ngan sos. Aku lak cicah ngan sambal ikan bilis. Adalah sarapan serba ringkas. Kenyang juga seisi keluarga. Hehe.. Hari ini apa plan. Tadi makan ada cakap2 gak. Nak keluar. Tapi macam tak payahlah...Duduk jelah rumah. Takyah belanja apa apa. Huhhuh...ok..ini sarapan saya. Apa pula sarapan anda???

Saturday, January 22, 2011

buat apa ini hari??

good morning everyone...
sekarang sudah pukul 8.30 pagi. Kami sedang siap siap mahu keluar bersarapan....kes bini malas buat sarapan ataupun boleh la kata tekak macam nak makan mee bandung kat bilal. Kyra juga yang tak memandi lagi ni. Puas aku ajak, macam macam alasan bagi. Ada alasan aku faham ada tu, tak faham langsung. Tu bila tiba ayat german dia la.
Pas sarapan nak gi Mahkota parade kot. Parkson ada sale kot. Boleh beli baju baby tak? haha......kali ni beli skit je kut baju baby sebab baju kyrakan ada kan. cuma nak beli skit sebab sian lah pulak baby takde baju baru nanti. Tapi baru 4 bulan, boleh beli ke?? haha..ehh..minggu depan dah 5 bulan....haha....ala..takpe jejalan je.......
Pastu macam nak gie kedai buku. MPH ke...beli buku kyra je. Buku hari tu dah abis khatam tah kali ke berapa dah..Gi MPH sebab ada ex student aku. leh dapat diskaun...kihkih...
ok ok..tetiba anak dara ni ajak mandi plak..angin angin...
tata

Friday, January 21, 2011

Sambal Petai Udang - cerita dan resepi

Hari ni kekawan opis ajak buat makan makan kecil kecilan...ceh, kecil kecilan ke dengan segala lauk pauk. So, entry ni aku taip malam tadi, buat scheduled posting ye. Jangan kata aku asyik mengadap blog saje...hehehe...

So, tugas aku adalah memasak sambal petai udang..yummy.....so inilah hasilnya setelah memasak dengan gigih malam tadi.

Masa ambil gambar ni, sambal masih berada lagi dalam kuali..nampak cam best tak? makan dengan nasi panas2, confirm sedapkan. Dulu, aku tak makan petai, tapi sejak aku ada attend satu kursus kat hotel mana tah ada ulam petai so aku try la makan, sekali wah sedap juga petai ni. Tapi aku tak le makan bebanyak sedap angin. Lagi satu busuk skit nanti mulut lepas makan...hahah....takpe nanti aku sedia gula gula getah....kihkih...

Meh aku share resepi la ye...ceh, cam pandai je..

  1. 100 gm petai - beli dah siap kopek
  2. udang - 1kg
  3. cili kering- blend ye, agak2 semangkukla. Ikutlah serving korang ramai ke tak
  4. bawang kecil - tumbuk ke blend
  5. bawang besar - mayang ye
  6. belacan- skitla
  7. Asam jawa

cara-cara
panaskan minyak, dah panas masuk bawang kecil yang dah tumbuk tu, biar garing masuk cili. Tunggu sampai garing. Masuk kan belacan. Ada orang belacan tu dia bakar dulu. Tapi aku masuk je gitu. Kira dah cantiklah cili tu, masukkan udang sampai keluar air. Pastu masuk petai. Petai tu kalau boleh belah dua sebab mak kata kekadang ada ulat dalam petai tu. Pastu masuk air skit. masuk sekali air asam. So tunggu la sampai pecah minyak. Jangan lupa masuk garam ye. Aku tak masuk ajinamoto. Kalau korang nak ikutla. Kalau nak memanis skit masuk la gula skit. Last sekali masuklah bawang besar yang dah dimayang itu. Tunggu sampai didih cantik. Dah boleh angkat. SIAP.

senangkan. kalau tak paham nak tanya leh tanya ok....

Thursday, January 20, 2011

Anemia masa mengandung

Memula meh kita tgk apa tu anemia.

Anemia ni berlaku bila sel darah merah kurang dari biasa. Nak tahu ada anemia ke tak kene la tgk paras HB kita. HB ni atau ayat panjangnya adalah hemoglobin yang mana tugasnya adalah membawa oksigen dan zat makanan ke seluruh badan. Ok, aku bukan doktor ok tapi aku baca sana sini. Kalau ada yang nak tambah sila sila la ye. So kekurangannya la yang menyebabkan anemia. Anemia mudah berlaku pada ibu hamil sebab kita kene share dengan baby.

Masa first check up aku untuk pregnancy kali ni, aku terkejut gilos bila tgk paras HB aku yang skit lagi terkucil masuk ke paras teruk. Paras teruk ok..huhu..Bacaan HB aku 8.4 sajek. Patut la tahap letih aku melampau gile rupanya HB rendah. Nasib baik baby masih bertahan dan kuat kat dalam.
Mengandung kali ni, aku kene juga morning sickness. So selera makan tu macam mati je…tak bermaya langsung nak makan.. So mungkin sebab tu la HB aku jadi truk sangat.

Kesannya pada aku:
-Letih melampau, dudukpun rasa letih. Lepas makan terus nak kene baring, tak larat sesangat.
-Dada berdebar2. kerapkali.
-Nafsu makan kurang
-Pucat
-Sakit kepala

Pada baby pun boleh mendatangkan bahaya. Macam keguguran. Tapi tu mungkin bila dah masuk tahap teruk atau sangat teruk. Kalau tak kawal, tak jaga memang bahayala. Pada ibu pun bahaya, boleh tumpah darah sume.

Kekadang tu waktu mengandung ni, kalau memula HB kita cantik macam 13 ke 14 ke pun boleh jatuh bacaannya bila baby dah makin membesar. Jadi masa hamil kenela jaga pemakanan. Makanlah segala ubat yang doktor bagi. Makan benda yang boleh memberi kita zat besi contonya:

Ikan kembung
Kerang – ni aku tak leh makan. Makan sakit perut.
Hati – ni aku loya skit
Ikan bilis – ni aku suka
Tampe – suka juga
Kurma dan kismis- dah jadikan amalan harian.
Bayam – suka sangat
.

Dan ada banyak lagilah yang boleh korang google. Mesti berlambak lambak keluar info. Aku bila tgk HB aku rendah tu, barulah rasa insaf dan takut. Barulah paksa diri ni makan itu ini. Tapi yelah sebab morning sickness tu macam takde ampun laa….hahaha….tapi untuk baby aku gagahkan juga.

So last check up HB dah naik 11.8. Dah cantik laa. Lega skit. Tapi pemakanan still kene jaga sebab dia boleh jatuh balik.



Sedikit tips- kalau makan vitamin ferum tu, sila makan dengan vitamin C atau makan dengan air buah buahan sebab vitamin C ni akan memudahnya penyerapan ferum tu. Lagi satu, jangan makan ferum dengan susu sebab susukan menghalang penyerapannya pula. Nak minum susu tu kene gap dalam sejam ke dua jam.

laksa johor

Aku mengidam gile nak makan laksa johor ni. Puas pujuk orang masakan pastu cari la juga kat mana ada jual laksa johor ni kat melaka...hmmm...tak ado nya. Sudahnya nak makan konon mengidam la, aku pun buatla........Sedap hingga menjilat jari. Buat dapat seperiuk, bagi jiran sebelah aka adik ipar, bagi mak sendiri dan mak mentua...hehehee.......resepi guna officemate punya. Resepi keluarga dia...hehehe......tapi memangla, laksa johor paling sedap antara laksa2 yang ada kat malaysia ni ......:))

Wednesday, January 19, 2011

art with kyra

salam semua,
hari ni nak share pasal art activity. buat dengan sape lagi, anak gadis ngada itu. Aktiviti ni dah lama dah, masa cuti new year hari tu, biasala aku ni peram2 tak update kan. Ni first time bagi kyra pegang gam tapi felt tu aku yang gunting. takut plak bagi dia pegang guntingkan. So aku gunting felt tu dia pandaila tampal ikut suka dia kan. Sejam juga buat keje keje ni ni...hehehe....sebelum ni asyi buat finger painting je...pasti aku nak wat straw painting plak la.......tapi water colour kyra dah abis...nak kene beli. Hari tu pergi popular aku belikan dia colouring book, pastel oil dengan kaler pensel. Tujuan utama beli kaler pensel tu nak bagi kyra mahir pegang pensel. So sekarang tgk, cam dah okla cara dia pegang pensel tu. Aku tak kisahpun lawa ke buruk ke kyra warna sebab kata nak jana kreativitikan so let she enjoy her timela.......biar la dia nak warna muka orang hitam ke, dari rabut sampai kaki merah ke...hahaha.....dah tu yang dia pikirkan .....nanti pelan2 dia blajar la..jangan paksa paksa macam ' kyra, muka orang coklat ok.....kyra, baju ni warna hijau....salah tu..salah ni..' sampai bila la tak kreatip jadinya......okla, ni aku letak gambar budak excited ni menampal2 felt ni..........

tekan beriya tu

kyra memang serius bila buat benda

tada....:))


Friday, January 14, 2011

cerita baru yang dah tak baru..

yeay...sudah lama menyepi...blame the hormone ok...hormon bebaru ni adalah tidak berapa nak stabil. harmon tak selera makan, horman kepenatan melampau, hormon moody, hormon malas nak jumpa orang, hormon malas nak kerja, horman kuat tidur....hahahaa...
ok ye.....bulan 6 tahun ni, kyra InsyaAllah akan dapat kawan.....:))....bulan 6 ni InsyaAllah lahirlah adik kyra..kyrapun hujung bulan ni 3 tahundah....adik kyra tu boy ke girl, tak kisah pun..mana mana pun ok...kalau girl bolehla jahit skirt bebanyak, kalau boy, dapatlah sepasang da..pastu leh relek lagi 2-3 tahun lain untuk adik kyra yang seterusnya. ikut plan suami isteri, kalau di izin Allah, kami mahu anak 4 orang. kalau dapat 5 tu kira bonus laa....hahaha.....berangan ok.....pregnant ni pun ngada tak ingat....
sekarang ni dah masuk 2nd trimester, dah beransurlah mabuk2 segala bagai tu cuma muntah di waktu pagi memang masih ada.........angin berkoyan2 dalam badan ni. orang kata pengalaman mengandungkan anak lain2..memang la lain lain tapi sindrom mabuk morning sickness muntah bagai selera makan takde tu tak dapat la nak dielakan. cumanya kali ni memang dah readykan mental tu.......sebab pregnant ni memangnya plan bukan yang tak disangka2....so sebab plan otak tu adalah persediaan skit. Takleh cam pregnant kyra dulu, bila muntah keluar mee makan baru sejam tu, dah meleleh dah air mata...dengan pedihnya lagi...tapi pregnant kyra muntah mabuknya lagi truk.....
pastu plak kali ni pregnant, masa awal2 tu, mak gi buat haji. So, nak ngada ngan mak pun tak dapek gak...hehe...tula yang rasa tertabah skit......lagi plak kali ni dah ada anak....dulu kalau penin mabuk leh lah tidur ikut suka hati tapi ni kene layan gak budak kecik tu....tapi billion thanks to encik hubby sebab sangat supportive..sangat2 membantu aku dikala mabuk bagai tu.....tiap malam kene urut belakang, kakila, picit kepala laa.......
sekarang ni dah 17 minggu dah......dah 4 bulan menuju ke 5 bulan....hehe...kejap sajek........
pregnant kali ni plak awal2 hari tu HB aku rendah...skitttt lagi masuk tahap teruk.......anemiakan.....nanti aku cerita kesan anemia ni, keadaan orang yang anemia ni......tapi sekarang dah okla.....dah naik tahap baik........memacam makan ok nak naik kan......
nak dapat baby baru ni, rasa excited sesangat tapi takut sesangat juga....hehe..bercampur2. takut tu lebih pada nak bersalin nanti, aku nikan daya menahan sakit lemah sekali..hehe.....takut lain tu takdela......excited tu memacam la. nak dapat baby lagi, nak buat stok ebm la, nak breastfeed anak laa....nak buat tandem nursing nanti....hehee...best kan.......tapi takut gak kan....ehehe..takpe2 InsyaAllah, Allah permudahkan segalanya. rasa sakit ibu melahirkan anak itu adalah hak setiap anak, pada aku laa.......
dulu kyra aku kene c-zer, emergency c-zer sebab kyra dah berak dalam perut...sib baik doktor cepat. Kali ni harap dapatlah normal, aku takut plak kalau2 nak kene belah tempat yang sama, mesti ngilukan........tapi kalau dah rezeki camtu nak wat camne........redha saje la....
yang penting jangan stress, doa bebanyak. apa yang datang itu dah bahagian kita.
Dulu aku jerih juga masa nak bersalinkan kyra.....minggu 37 tu tetiba ada darah tinggi, pasti bell palsy lagi, kene plak induce, kyra takmo engaged 3 cm kyra dah berak trus zasss...stress sesangat.......sebab masa tu otak tak readypun.......nak kene itu ini......
kali ini InsyaAllah...akan lebih sedia...Doa dan Tawakal jela......usaha jangan lupa.....

Friday, January 07, 2011

Berbaloikah?

kekadangkan, daripada pemerhatian sendiri, aku tgk banyak ibubapa yang sibuk cari duit sana sini sampai mengabaikan anak sendiri. Ok fine, kita akan ada banyak duit sebab dengan pelbagai usaha tetapi berbaloikah? Bukanlah salah mencari rezeki, kalau ada ibubapa pemalas takmo kerja sampai anak tak pakai minum pun, harus dicampak dalam gaung saje. Tetapi pada aku mencari rezeki atau bekerja perlulah diseimbangkan dengan hal penjagaan anak.
Jangan sebab kita sibuk, kita beri segala habuan psp, TV 24 hours, internet dll. Ok ok semua itu boleh ada tapi bukanlah kita just biarkan tanpa pemantauan. Sebab benda tu boleh juga mendatangkan kesan negatif.
Sementara anak masih kecik, remaja, inilah waktu dia bersama kita. Inilah waktu kita boleh mengawasinya. Bila dia dah ada sayap, berkahwin, ada keluarga sendiri, mungkin masa bersama sama sudah tidak seperti dulu lagi. Jadi pada aku, kita harus hargai masa2 yang ada sekarang untuk memberi yang terbaik. Bukan hanya menaburkan wang ringgit dan kebendaan semata mata.....
Anak kita, kitalah yang bentuk, anak kita, kitalah yang jagainya, anak kita, kitalah yang mencorokan.