Wednesday, August 10, 2011

pengalaman bersalin anak kedua dan sedikit tips

salam,
Dah sebulan lebih da aku bersalin..Alhamdulillah dah selamat melahirkan Amni Hana secara normal walaupun perjalanan selepas itu kurang menyenangkan tetapi ujian dari Allah aku terima.

Ada banyak cerita nak diceritakan tapi sebab banyak sangat jadi setiap kali nak berblog semuanya hilang. tak tahu camne nak mula pun...

Aku bersalin overdue. lebih 6 hari. Isnin pada due aku 27hb julai, aku gi GH sebab ada appointment so doktor cakap dia bagi lagi 7 hari kalau tak bersalin gak so aku kene induce. Ahadnya 3hb adalah hari sepatutnya aku check in ward then isnin 4hb julai kene induce. Waa...aku tak suka ok...aku takmo kene induce sebab orang kate induce sakit. Kyra dulu memang aku induce tapi buka sampai 3cm je terus ken c-zer sebab kyra dah yak yak dalam perut...
beberapa hari sebelum bersalin. Gigih berjalan kesana kemari supaya baby keluar

so....minggu tu aku pun berharap dan berharap sampai tension, sampai merajuk dengan baby (mengong punya mak), stress sangat, sedih...haih memacam ok.....akukan mengada...minggu tu masih datang kerja gak.....sebab malas dok umah nanti tambah stress..

jumaat tu aku cuti. kemas umah. kemas bag lagi sebab nak dok umah mak.

sabtu aku dah dup dap dup dap..sebab esoknya, ahad dah kene masuk ward ready untuk kene induce. Then hubby ajak jenjalan. Aku tahu hubby takmo aku pk sangat. Dia tahu aku penakut. Memang jalan gile banyak la hari tu...gi MP....pastu mak lak ajak gi kampung jawa. memang jalan jauh......

then balik umah petang tu dalam kol 6..masa ni aku dah mengalir air mata sebab aku risaukan satu benda. Tetiba aku pk yang baby tak nak kuar sebab tulang pelvik aku kecik....wa....memacam. hubby dari dok tenang2kan aku jadi marah plak sebab aku pk macam2.
Jap tu dapat call dari mak mentua aku nak datang umah malam tu....

Dalam kol 7.30 aku naik atas nak mandikan sekali aku tgk ada lendir darah kuar...waaa...nikan satu tanda nak bersalin...aku cam caya tak caya...lama gle aku tgk lendir darah tu.....ini la yang aku dok tunggu2 selama ni....dan dia da ada depan mata....aku excited campur takut....waa....
then aku senyap je dulu tak bagitau sesapepun. aku call angah tanya...dia kata tunggu contraction baru gi hospital. Aku tak bagitau hubby sebab takut dia panik then soh aku g hospital..so aku diam dulu.

lepas maghrib family mentua aku pun sampai. Masa ni aku dah rasalah contractionnya dalam sela 20-30 minit sekali....masih terkawal la lagi....

bila semua tetamu dah balik so akupun bagitau sayang. Rupanya sayang tak panik pun. Dia cool ok. Dia soh aku catat sela contraction tu then bila dah kerap baru gi hospital. So sebab aku banyak baca pasal hynobirth tu jadi aku buat deep breathing setiap kali contraction dan cuba ikutkan rentak rasa sakit tu... jangan lawan sebab nanti sakit.......biarkan sakit itu datang dan pergi dengan sendiri. Jangan lawan2...dan teknik tu sangat berkesan ok...SANGAT...

contraction datang makin kuat bila pukul 3 pagi so aku yang dari tadi tidur2 ayam je decided nak mandi..Mandi la kalau dapat sebab dia akan mempercepatkan bukaan. Rasa sakit tu lebih kurang bila kita mandi. Lama gile aku mandi...hehehe...pastu asyik2 buang air besar je......

dalam kol 4 aku kejut hubby...kate siap siap meh gi hospital. Tapi kitaorang tak gi dulu pun. Hubby gi mandi dulu. Kemas2 apa yang perlu...Kol 5 aku call mak....(aku saje bgtau mak lambat sebab mak nanti yang terlebih risau).....dalam kol 6 baru gerak gi hospital drop kyra umah mak then hubby kate wallet dia tertinggal plak......Kitaorang pun patah balik...hahaha..ni lawak ok sebab sakit2 pun boleh balik amek wallet.....tula aku kate deep breathing sangat membantu di kala contraction. Tak caya buatlaaa........ko akan rasa relax dan sangat bertenang..

sampai labor room dalam kol 6.30 pagi. Labor room lengang ok...aku suka laa sebab GH kalau reramai nanti takde bed la apa la kann...hehhee...then hubby gi daftar aku lak kene wat ctg....pastu doktor check bukaan dah buka 4cm...waa...aku seronok sangat sebab dapat bertahan dengan baik pada tahap 4 cm. Doktor kate dah boleh masuk labor room. Sementara tunggu derang siap siap kan apa tah aku pun jenjalan dalam ward tu...jalan sebab nak cepat buka...kang dalam labor room abis dia soh baring jekkk...

masuk labor room sakit makin kerap tapi aku cool lagik.....doktor check dah 5 cm. Syukur sangat. Derang pasangkan ctg kat aku..tak suka tol......bila contraction datang. Aku tarik nafas dalam dalam dan hembus perlahan lahan sambil cakap dalam hati " biarkan sakit itu berlalu dengan sendiri." "badan aku kuat untuk semua rasa sakit ini" "Letgo jannah, letgo.."

nurse puji aku kata aku cool setiap kalo contraction. Dia kate muka aku relax sangat. dalam sejam lepas tu, contraction makin kuat tapi bukaan dari 5 ke 6 cm tu lama sangat. Masa ni progress dia lambat plak. Aku pun start cuak cuak dah ni. Aku tetiba rasa takut....sakit pun makin kerap...sakitttt......masa ni juga aku dah start perasan yang doktor kejap2 datang check result ctg aku sambil wat muka tak puas hati.......bukan sorang ok 3-4 orang doktor masuk tgk...
Rupanya jantung baby dah lemah.......

so aku pun jadi lemah....

sebab doktor kata kalo bukaan tak ok then bacaan ctg pun tak ok dan berterusan so akan end updengan c-zer......

dan..entah macam mana jap lepas tu masa contaction datang aku rasa cam nak teran.....aku soh hubby panggil doktor.. doktor datang dan check sekali dah 9cm. doktor pun lagi buka kan jalan bagi full terus......then dia soh aku push...

ok..aku malas citer pasal push ok. sebab aku dah panik then derang tak ajar aku camne nak push..hanya dengan ayat..push..push..salah tu salah...cepat......perghh.......dengan kene marah lagi serius aku panik dan terus jadi bodoh tak tahu camne nak push.......

akhirnya pukul 11.46, amni hana pun lahir dengan kombinasi vakum dan pushing dari ibu....walaaa......selamat da..........
sejurus selepas lahir

masuk ward balik sebab jaundis...sian...Amni kuning lama. Dok bawak lampu ni sampai 7 hari
Stok susu untuk Amni..yeayyy
Amni Hana yang comel

Amni Hana lahir dengan berat 3.2 kg tak padan dengan aku yang kecik molek..tu yang tak lepas2 nak push....

sedikit tip untuk bersalin
1. Macam aku kata kat atas tu, buat deep breathing masa contraction datang. Deep breathing ni korang kene practise awal awal ok..bukan masa nak bersalin tu baru hegeh2 nak buat. Tak jadi nanti. Dari awal pregnant dah boleh buat....Bagus juga untuk mereka yang ada high blood pressure masa pregnant.

2. Relax dan jangan panik. Tgk aku masa awal awal suma ok. Aku dapat kawal keadaan tapi bila dah panik(masa nak push), sume benda lupa, tak ingat.....hancur....

3. Jangan lawan sakit tu..biarkan dia berlalu dengan sendiri...try let go......

4.Banyak la baca pasal hypnobirth. Kalau dapat gi kelas lagi baik. Kat Malaysiapun ada kelasnya. Fees dia kalau tak silap RM750 percouple.......

5. Soh hubby teman.

6. Belajarla push yee......

7.Doa banyak2. Masa mengandung hari hari baca yassin. Amalkan doa nabi yunus tu dari trimester pertama lagi. Jadikan zikir setiap masa.

Tu jela yang aku nak share menganai pengalaman bersalinkan anak yang kedua secara normal.



1 comment:

Ummi Jual Vitamin said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Perkara Yang Perlu Di Jangka Ketika Masuk Bilik Bersalin. Penting untuk ibu yang mengandung anak sulung, supaya nanti taklah gelabah sangat. :)