Sunday, May 10, 2009

kyra dah jalan? belum....??!!

ok ok..since kat entry bawah tu marsha ada tanya aku pasal nak dara aku yang semakin garang(sebab kuat memukul aku) tu dah jalan ke belum so aku nak bagitau jawapannya BELUM...hmmm

actually masa kyra dekat setahun dan belum pun berjalan(eh even masa kyra 9 bulan pun ada ayat dah jalan ke belum..hikhik) aku ni risau la sesengat tapi sekarang bila dah baca sana baca sini so sebenarnya itu perkembangan normal je

daripada artikel artikel yang aku baca toddler ni jarang jarang mula berjalan sebelum 12 bulan, biasanya brjalan pada umur 12 bulan dan ianya boleh mencapai sehingga umur 18 bulan untuk berjalan.....menurut artikal yang aku baca....don't worry, your baby is just normal.......they will start the first step when they ready to do......hmmm...dan kyra sekarang ni 15 bulan so masih ada 3 untuk kyra...so kate artikel tu juga selepas 18 bulan tak jalan gak baru la bawak jumpa paed....

meh aku citer skit perkembangan kyra...dier meniarap masa umur 3 bulan...cepatkan..hihi....pastu dier kebelakang means menyusur(sambil menyiarap) pastu baru ke depan......daripada menyiarap dier terus berdiri......masa tu dah boleh pegang something then jalan.....tgk dier skip merangkak kan..masa ni aku pikir yang kyra tak kan merangkak pasni terus jalan.....uppsss aku salah rupanya laaa.....tiba tiba die suatu hari dier merangkak pulak.......so aku rasa sampai la ni dier rasa cam best je merangkak tu so dier pun maleh nak berjalan.....

ingat tak entry aku citer aku bawak kyra g urut..aku tanya makcik yang urut tu yang anak aku ni tak jalan jalan...ada pape ke...sekali makcik tu khutubah kat aku...dier kate jangan la nak paksa paksa anak sangat..bila sampai waktu dier nak jalan dia jalan la......makcik urut tu kater kyra ok je...

point yang aku nampak la pada anak aku ni....dier cam takut nak jalan...means dier takut dier jatuh..(mungkin sebab ada pengalaman buruk jatuh katil beberapa kali.....ekeke) kalau aku nak lepas kan tangan dier nanti dier gelak gelak ketawa dan trus duduk....macam dier rasa sayup gitu.....

mil aku kater ayah kyra ni aka encik suami aku dulu pun jalan lambat....so aku tak berapa heran la kut ....bapa borel anak rintik(eh betul ke peribahasa ni...)

apa yang aku buat sekarang ni aku encourge la dier....hari hari tatih kan dier..bawak jalan depan umah..pakaikan kasut untuk bagi tahu kat die betapa indahnya berjalan ni...hahahahaha....

aku tahu hati ibu mana la tak risau bila tgk kekanak sebaya dengan anak dah berjalan..anak aku ni tak jalan lagi...musykil la pulak kan...anak anak kekawan aku yang sebaya dengan kyra sume dah jalan  tau....tapi pada aku kita kena la bagi ruang kat anak kita untuk dier explore dunia ni dengan cara dier...

telinga tu memang la perit orang asyik tanya....pastu bila kate belum mula la ayat menusuk kalbu keluar...eh lambat ehh.....eh nape tak jalan lagi eh...eh dah setahun lebih kan....eh dier ni takut kut...eh.bagi die adik la sure dier jalan punya.....wah wah......apa yang aku buat bila dengar..senyum saje la...takpun aku explain skit...takpe....baby ada masa jalan sampai die 18 bulan...tapi kan akan ada la jawapan jawapan lain...sonya ko diam saje laaa.....jawap belum..haah dier lambat skit jalan...takpe la..sampai masa dier dah jalan tak terkejar pulak....

orang ni memacam nak komen...kalau anak aktif kate nya eh aktifnya tak leh duduk diam..makin kurusla mak ko macam ni...kalau budak tu duduk diam je..eh...tak aktifnya...pasifnya....kalau cepat jalan...eh cepatnya jalan..penat la mak nak kejar ni......pendek kata tak kira la benda tu baik ke tak baik ke.....komen tetap ada.......gigi tumbuh komen gigi tak tumbuh komen.....bagi susu badan komen bagi susu formula pun komen........ehh....emo la pulak..hahah

kekadang mak aku sendiri pun keluarkan ayat menusuk kalbu....hihi...ala biarla.....kalau dah nama boleh berdiri memanjat sana sini.....tak dela masalah kan....esok lusa jalan la anak aku ni....

korang search je kat google tu pasal bila anak harus bejalan je...pape la...janji topik berkaitan...konpem banyak yang kuar.....

4 comments:

Ms.Lilies said...

saya tak pernah paksa anak nak jalan...lantak pi org nak ckp apa...dua2 jalan masa umo setahun 2 bulan....itu pun org dah bising2 kata lambat....pada saya jangan paksa2 budak jalan...dia sendiri akan jalan bila tiba masa....yg penting kita as parents sokong anak2

Maya said...

no worries.. dua-dua anak saya jalan masa umur 16 bulan setengah.. untuk yang first tu gelabah gak, tapi hat second tu dah tak kisah pun... lagi suka dia jalan lambat..

pengalaman saya, tak yah nak kisah sangat orang nak kata apa.. kadang2 diorang cuma nak berbasa-basi jer.. lagi pun diorang takde experience anak jalan lambat so diorang tak tau pasal 18 bulan etc etc etc...

tak pe lah.. orang malaysia kan jenis yang mengambil berat.. ;)

dijadeja said...

anak saya skang ni merangkak pun tidak w'pn 15hb. ni nak masuk sthn. pada saya biarla dia tentukan sendiri bila dia nak jalan. saya pun mcm awak,orang selalu 'bising' dan 'terrrlebih' ambik berat sgt sgt sgt..kadang2 geram pun ada,mengalahkan anak dorang pulak.huhu.. memang betul awak, sakit jugak hati,tapi kna sabo aje la. saya diamkan aje kalu orang bising2.malas nak ambik port.hehe

alamaya said...

mimi - tula, memula tu tensi gak orang tanya.tapi takpela, biar kyra explore sendiri...

maya- memang..orang malaysia jenis yang ambil berat...kuikui..bagus juga cuma kekadang terlalu ambil berat sgt..

dijadeja - tu la kan...sabo jela