Wednesday, June 10, 2009

DHA

Tahukah anda ikan -ikan yang kaya dengan DHA amat bagus untuk perkembangan otak anak....hahaha..ada macam statement iklan tak??
aku selalu gak beli ikan salmon bagi kyra makan tapi dier tak berapa nak suka...tapi kan aku paksa gak dier makan....ye arr ikan tu beli kat jusco sekeping RM4.00...memang untuk kyra je laa.....
hari tu try bagi ikan kod tapi kyra tak suka gak...
ikan memang bagus untuk perkembangan otak compare dengan makanan lain la (yang aku tahu berdasarkan reasearch aku buat sendikit ok) so aku akan pastikan yang dalam sehari menu ikan mesti ada untuk kyra.....
kyra suka ikan siakap...maybe sebab isi dier lembut.....bakar ke steam ke wat sup ke....kyra suka laa....pergi sini kalau nak tahu kebaikan ikan salmon. ikan salmon antara yang kaya dengan DHA....
 
selain kita practise ajar anak itu ini...aku rasa pemakanan sangat penting untuk perkembangan otak......kurangkan juga junk food...segala jajan laa...skit skit tak pe kesian kat anak ..hahaha...pergi sini kalau nak tahu pasal DHA...sebab paed kyra pernah bagitahu toddler umur setahun diet derang susu hanya 40% selebih nya adalah daripada pemakanan yang kita beri.....so penting untuk kita bagi pemakanan yang sihat dan berkhasiat untuk anak anak kita....
 
ok sekian saja untuk kali ini

3 comments:

okinokiyo said...

jannah..nasya pun mmg hantu ikan.salmon dia xsuka sgt.tp mcm tenggri, selar, kembung,bawal tu mmg fav la..i mostly goreng jek sbb dia suka garing...

Haida Hussin said...

anak kita lak suka sangat makan ikan belut.. tapi kat restaurant jepunlah yang dipanggil unagi. paling murahpun kat tesco ke giant ke satu 1.50. sekali beli dia nak sepuluh lepas tu tak boleh share. kekadang dia mintak yang kat sakae sushi.. tu yang tak tahan, mahal!!

alamaya said...

mai - tu la...beli salmon yang mahal takmo pulak ekk..tapi sib baik nak gak makan ikan yang lainn..okla tu

haida - wa...suka makan belut ekk..belut selalu memang ada kat restorantjepun la....