Wednesday, April 01, 2009

kisah insaf dan sedih

sambil menaip ni aku sebenarnya dalam kesemputan....huuu..bukan penat tapi ntah la tarik nafas cam pendek je....ye...aku ni ada penyakit semput skit...nak nak time hujan...tapi tak la terlalu teruk..biasa kalu semput cam ni aku mintak tolong sayang picitkan belakang aku....tapi sekarang sayang dah tido...kyra pun dah tido...tinggal la aku kesemputan sorang sorang...

baru baru ni aku gie melawat ayah saudara aku yang sakit...dua tiga hari sebelum g melawat, makcik aku aka isteri ayah saudara aku tu call mak aku..bagi tau yang pakcik latip sakit....batuk batuk sampai keluar darah sekali...pastu susah nak bernafas......bila keadaan makin teruk so derang anak beranak bawak la g specialist kat hospital mahkota medical ...then bila wat x-ray di dapati sebelah paru paru pakcik latip dah tak nampak lagi.....nampak warna putih jekkk......so doktor hairan then nak tgk apa sebenarnya kene la masuk kan kamera kecik tu kan ..lalu kat hidung....

then doktor mengesahkan pakcik latip sebenarnya kene cancer paru paru...that why dier batuk pun sampai keluar darah......dah teruk da....Dr kata kalau lambat datang dah nak merebak gi paru paru lagi sebelah.....paru paru yang x ray tak nampak tu sebenarnya tak function dah lagi...sian kan...

lagi kesian kan....semua orang merahsiakan penyakit tu daripada pengetahuan pakcik aku tu..atas nasihat doktor sebab pakcik aku tu umur die dah 70++..doktor takut faktoru umur tu dengan tahu lagu apa penyakit dier akan membuatkan dier risau......susah hati sekali gus menambahkan lagi kroniknya penyakit tu.....makcik aku cakap tahap cancer tu dah truk sangat.......sian kan....oooo aku sungguh takut dengan keadaan begitu...tolonglla doakan kesejahteraan pakcik aku tu ehh.......semoga die tidak terlalu sengsara dalam mengadapi penyakit tu....

bila memandangkan pakcik latip yang sakit dan dier tak tahu apa penyakit dier yang sebenarnya. lagi la aku rasa cam sedihnya.........cancer sangat menakutkan......punca nya kene cancer paru paru ni doktor kater sebab merokok.....so...wahai perokok perokok.....berhenti la merokok.......

takut kan..kalau kita tahu...yang kita ada sakit dan tahu penyakit tu amaaaatttt sukar diubati...dan mungkin akan pergi dalam masa yang amat dekat......takutkan......semua orang akan mati....tapi sangat takut untuk menghadapinyakan.........ooo...aku tiba tiba berasa sangat takut sehingga bertambah semput ni....huhu...harus aku kejut kan sayang untuk picit belakang aku kejap ni.......

1 comment:

tika said...

mm..cancer rupenye.. tula. sbb tu la kite mesti kate "tak nak" kat rokok.. sbg nurse-to-be (hehe), tika rase, ade hikmah disebalik sesuatu perkare.. lagi2 bab penyakit kronik cam lung cancer ni. Xpela.. hambe Allah yang diuji dengan penyakit kronik ialah "org-org yg terpilih" oleh-Nya.. Kite doakan jela :-)
jgn sedeh sgt ye :-)