Thursday, February 19, 2009

knitting

dalam entry kat bawah aku ada cakap pasal belajar knitting kan?..

so sekarang ni aku on project wat knitting blanket. so sebab aku ni beginner kan aku buat yang simple blanket la dulu..hikhik..ini pun mencabar keimanan tau...hi....tahu je la blanket ni kan panjang..ohya aku bukan wat blanket aku ehhh....aku wat blanket kyra saje....so saiz kecik skit laaa.nipun aku dah rasa ala...panjang lagi nak knit....hahaha...tapi aku tak kan putus asa punya..salah satu sebab kenapa aku tak putus asa adalah kekawan opis aku kate aku tak leh wat punya dan banyak giler la kutukan mendown kan aku......bukan nak kasi semangat seh.....so aku berazam nak iakit blanket ni pastu tunjuk kan skit kat derang yang aku leh buat...tak de apa yang tak leh tau...say yeeeeessssss...hiii

knitting ni amat menarik tau...aku belajar knitting ni online saje...aku dah bagi kan link kat bawah...tapi selain dari link yang aku bagi ada banyak lagi website yang bagi free learning pasal knitting ni. siap dengan patern sekali tau....memula tu amatla kekok sampai aku cakap kat sayang...'susah gila la knitting ni, macam tak leh buat je'..pastu sayang la yang berikan kata kata semangat ni.....:)....so aku pun blaja dan blaja....dan sekarang masih lagi blajar..ada banyak lagi teknik yang aku masih blur blur lagi...blanket ni pun yang simple punya laaa.....nanti aku kalo dah terror aku nak kaitkan sayang baju panas......hhuhuhuu....

dedulu aku selalu tgk kakak aku mengait tapi yang guna satu jarum tu...crochet kan....hmm..aku ni kan satu jarum pun tak reti tau.....tapi satu jarum ngan dua jarum teknik teknik dier berbeza so tak kisah la tak tahu yang satu jarum...tapi pulak ada yang knitting tu nak wat finishing dier ke crochet....walaaa...hahaha..takpe..kita cari projek yang tak guna crochet langsung......kuikui..

pastu kalau aku dah ok la knitting ni aku berangan nak wat patchwork dan quilt pulak....walaaa....macam best jekkk ......tapi aku mesin jahitpun tak de......huhuhuhu....

untuk knitting ni aku ada la beli beberapa buku dan majalah.....membantu la juga kan....satu buku tu knitting and crochet for dummy punya...dah lama dah beli..terperuk jekkk...pastu satu buku aku beli kat borders....yang ni knit for babies......kagum aku tgk segala booties, mitten ngan baju lagii...pastu aku ada beli magazine laa..tu pun dah lama da....daripada tengah  tahun lepas la...takpe kali ni mesti mejadi punya...insyaAllah

2 comments:

nobody said...

ko ni terok tol la...ko x sebot lgsg nak watkan aku baju panas..
asek2 sayg..sayg...sayg..
pasni nak watkan syg...pastu nak watkan khaeyrah..penat je aku mntak..
suda la ko...kcg mlupakan kulit.. ni la die...ye la sape la aku...

alamaya said...

huahahahahahaa...
aiseyman.......ok ok...lepas ni aku buatkan untuk ko ehh...nanti aku tambah kat entry aku..lepas ni aku nak kait kan baju panas untuk eda pulak...hahaa