Wednesday, October 08, 2008

sad story during hari raya

oh ho...lama nyer tak update blog kan....sebabnya aku busy..bukan busy raya ye atau busy melawat sedara mara tapinya busy menjaga my baby yang sakit sampai kene admit kat hospital.sian kan kyra....on her first raya dier jatuh sakit laa...

kan entry bawah ni kan aku excited giler la kan posting kyra yang happy beraya tapi kan tu hanya untuk raya pertama aje....petang raya pertama tu badan dier dah start panas da.....aku ni kan ingat dier demam nak beralih bulan....sebabnya kyra kan lahir on 31......selalu memang gitu...demam ..bagi ubat demam atau pun tampal kool fever tu....basahkan stokin dier...demam dier sure turun punya...so aku ingat benda yang sama la kan...

so..during raya kedua tu, aku bawa juga kyra g batu pahat..raya kat kampung mil...dengan dahi bertampalnya aku bawak kyra tu...masa g batu pahat tu demam dier so so jek...cumanya demam kali ni bila bagi ubat kebah pastu demam dier naik balik...pastu demam dier akan jadi kuat sgt bila malam...balik dari baru pahat dalam kol 10 lebih sampai melaka badan dier dah panas balik....aku bagi la ubat demam kan....pastu kol 3.30 pagi tiba tiba jadi panas sangat...aku panik....bawak la klinik 24 jam.....

kat kinik die msk kan ubat bontot....pastu dier bagi la segala mcm ubt walaupun anak aku tak selesema ngan batuk.......esoknya demam kyra da ok....badan dah tak panas so nak g pulak melawat sedara mara kat melaka pulak....tapi kitaorang dpt g dua umah je sebab kyra dah start ngamuk....nangis nangis.....so akupun balik..sampai umah aktif pulak die..main main...suka suka.....badan pun tak panas sangat.......

pastu dlm kol 1 pg badan die naik balik panas....aku msk kan ubat bontot sebab panas sgt...letak kan tuala basah..pakai kan stokin basah.....pastu die tidur......okla.....pukul 5.30 pg.....tiba tiba dier nangis....aku bgn tgk dier menggigil gigil.......bila aku peluk dier aku pun dapat rasa badan dier menggigil....satu badan....badan panas balik..panas sangat...ya Allah..kalutnya aku....sayangpun kalut...then kitaorg trus decide bawak g hospital putra....dlm kete aku peluk kyra kuat kuat .....aku lap lapkan badan die dengan tuala basah...aku jd takut sgt..aku teringat yg demam pnas boleh bwk maut...bole effect otak....sambil peluk kyra aku nangis2....aku tgk muka sayang pun worried giler...

sampai hospital, trus g ER.....check suhu..40.2!!!!.....then doktor soh admit..kitaorg decide pilih dr zainal.....demam kyra naik turun naik turun sebab dier kene jangkitan kuman kat tekak.......that why demam tak baik2....so kat hospital kya kene msk air 2 bag....sian tgk tangan dier yg halus tu kene cucuk masak air....kat hospital..suhu kyra naik turun naik turun......by day 3..baru la stabil....

kene admit sampai 3 hari....now kyra bacak to active...hehehe....alhamdulillah....syukur sesangat....ibu tak raya pun takpe asalkan baby ibu sihat.....




2 comments:

♥ Azma Sulaiman ♥ said...

kt pun demam cengitu... my temp. about 102c ... mlm raya ke 2 tu.. bdn panas.. tp mengigil2 ... dah berselimut sampai 5 blanket.. tak jalan2 jugak... panas tp mengigil... so.. hari raya ni mengharukan untuk saya jugak :(

alamaya said...

azma- tula kan..kita pun naik seram....sebab demam panas ni kan boleh effect otak.....macam macam kan.....tu yang risau sangat sangat trus bawak hospital..so macam mana baby azma sekarang